• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 1 місце серед учасників Круглого столу "Досвід та перспективи в питаннях охорони довкілля".

1 місце серед учасників Круглого столу "Досвід та перспективи в питаннях охорони довкілля".

2012-10-10

/Files/images/DSC06187.JPG

Доповідь

«Вивчення екологічних проблем Луганщини через діяльність вартівців на навчально-екологічній стежині»

Роботу виконала

голова Жовтянського селищного осередку

Мовенко Ганна Вадимівна,

учениця 10 класу Жовтянської школи

«Не зроби шкоди!» - одна із заповідей спілкування людини з природою. Любов, розуміння та піклування – це те, на що чекає природа від кожної людини.

Вартівці Жовтянського сільського осередку вже майже 15 років намагаються жити в гармонії з природою. Найбільшу увагу приділяють вивченню екологічних проблем свого регіону та пропаганді природоохоронних заходів. Саме тому на весні 2012 року було прийнято рішення про створення екологічної стежини, що є відображенням особливостей природи рідного краю. Над створенням стежини працювали учні всієї школи на чолі з класними керівниками. Отримавши завдання, кожен клас почав працювати над своїм проектом, основними завданнями якого була підготовка екскурсоводів для зупинки навчально-екологічної стежини, влаштування цієї зупинки, виготовлення наглядних матеріалів. Робота швидко закипіла: одні учні вивчали стан навколишнього середовища, води, повітря; інші – проводили спостереження за мурашками і птахами, робили власні дослідження; старшокласники відвідували екологічні установи, підприємства,архіви, зустрічались із спеціалістами, опрацьовували інформацію, отриману з літератури, мережі Інтернет, з метою збору необхідної інформації по забрудненню та захисту навколишнього середовища; хлопці почали облаштування зупинок, викопали ями для сміття, розвісили інформаційні щити та таблички, виготовили власноруч лавки для відпочинку на станціях. В рамках акції «Прибери планету» прибрали прибережну зону( біля 4 км).

Не залишались осторонь і батьки учнів. Вони разом із першокласниками виготовили шпаківні для зупинки «Птахи – наші друзі!», допомагали з облаштуванням стежини.

Результатом нашої праці стало відкриття навчально – екологічної стежини на 8 зупинок у травні 2012 року. Загальна протяжність стежки в с. Жовте становить близько 4 км, з розрахунку проведення учбових екскурсій до 3 годин. Рух маршрутом організовується переважно під керівництвом екскурсоводів у складі учнів. Екскурсоводи зупиняють слухачів біля раніше намічених об'єктів, розповідають про них. Якщо стежку відвідують вихованці дитячого садка або молодші школярі, то обов'язково проводиться гра на закріплення отриманої інформації. Можна і самостійно відвідати стежку, отримавши інформаційні буклети на першій зупинці стежки, орієнтуючись по вказівних знаках і сучасних інформаційних щитах.

Починається маршрут із зупинок, які розташовані на території школи: «Село моє, для мене ти єдине», «Наша школа-наша гордість», де екскурсоводи знайомлять відвідувачів з історією створення рідного краю, школи. Рухаючись стежкою у напрямку річки Сіверський Донець, відвідувачі потрапляють на другу зупинку, де мають змогу відпочити і прослухати лекцію екскурсоводів «Вода – кров Землі».

Всім відомо, що в нашій місцевості ще збереглись види тварин і рослин, які занесені до Червоної книги Луганської області, тому наступним об'єктом стежини ми обрали саме такі рослини й організували станцію «Рослини, занесені до Червоної книги».

Однією з екологічних проблем нашої місцевості, яка дуже нас турбує, є стан річки, на березі якої розташоване рідне село. Тому розкрити гостроту проблеми, розповісти історію виникнення назви річки ми вирішили на зупинці «Сіверський Донець – краса і гордість».

На станції «Мурашки» екскурсоводи намагаються донести до відвідувачів інформацію про мурах-санітарів лісу, показати необхідність їхнього існування в природному середовищі.

Рухаючись далі маршрутом стежини всі мають змогу потрапити на шосту зупинку «Рослини, занесені до Червоної книги», отримати інформацію щодо лікарських властивостей рослин нашої місцевості.

Останньою зупинкою на території лісової зони є - «Птахи – наші друзі», яку учні школи не лише обладнали інформаційною дошкою, листівками, плакатами, а й виготовленими годівницями, шпаківнями. Потрапляючи сюди, можна годинами насолоджуватись співом птахів, відпочиваючи від щоденного шуму механізмів, створених людиною.

І замикається кільцевий маршрут знову на території школи в кабінеті історії, де розташована зупинка «Пам'ять про них не померкне». Учні школи з великою повагою і гордістю розповідають про односельців – героїв ВВВ.

Одразу ж знайшлись охочі відвідати нашу стежину. Це - вчителі та учні школи під час екскурсій, уроків екології, біології, класних годин, вихованці гуртка «Юні екологи», вихованці дитячого садка, батьки учнів. Вартові лідери Луганської області також завітали до нас під час проведення обласних екологічних зборів. При проведенні районного семінару вчителів екології Слов'яносербського району ми радо зустрічали їх.

Робота на стежині допомагає реалізувати зв'язок навчання з життям, виховує у школяра працьовитість і повагу один до одного. Школярі не лише розширюють свої природничонаукові знання, але осягають відносини людини до навколишнього середовища в процесі роботи та відпочинку. Вони навчаються комплексно оцінювати результати праці, прогнозувати екологічні слідства діяльності, зокрема своєї зрілості й своїх друзів. Вищим проявом зв'язку навчання з життям стає участь школярів в поліпшенні загального стану природи у зоні екологічної тропи.

Ми далі продовжуємо свою роботу в напрямку збільшення об'єму інформації, агітації громадськості щодо розв'язання екологічних проблем. Створюємо та розповсюджуємо листівки із закликами та інформаційні буклети. Власним прикладом, беручи участь у природоохоронних акціях, намагаємось довести, що необхідно захистити природу, і це здатен зробити кожен.

Отже, екологічна навчальна стежка служить місцем поширення елементів екологічної культури серед різних верств населення. Причому важливою цінністю такої форми роботи є те, що носіями соціального ідеалу виступають діти. Необхідність відповідального ставлення до навколишнього середовища, про що так захоплено і переконано каже підліток, сприймається дорослими особливо гостро. Відвідувачі стежки замислюються над поведінкою в природному оточенні, у тому, чи завжди самі подають належний приклад підростаючому поколінню.

Кiлькiсть переглядiв: 244

Коментарi