• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Районний семінар-практикум на тему: «Формування екологічного світогляду в умовах діяльності Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» у Жовтянській ЗОШ

Районний семінар-практикум на тему: «Формування екологічного світогляду в умовах діяльності Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» у Жовтянській ЗОШ

2012-10-19

/Files/images/Изображение 027.jpg

Районний семінар-практикум на тему: «Формування екологічного світогляду в умовах діяльності Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» у Жовтянській ЗОШ

З метою підвищення фахової майстерності вчителів екології, класних керівників , передачі досвіду, форм та методів роботи з екологічного виховання 19 жовтня 2012 року вЖовтянській ЗОШ відбувся районний семінар-практикум на тему: «Формування екологічного світогляду в умовах діяльності Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта».

Своїм досвідом роботи поділилися директор школи Смірнова З.А. та заступник директора з виховної роботи, керівник експерименту з екологічного виховання Юркова О.О.:«Не зроби шкоди!» - одна із заповідей спілкування людини з природою. Виховання школярів у дусі природозбереження – одна із сторін екологічного виховання. Любов, розуміння та піклування – це те, на що чекає природа від кожної людини. В наш час проблеми екологічного виховання вийшли на перший план, їм приділяється найбільше уваги, а формування екологічного світогляду – найважливіша задача сьогодення.»

Учасників семінару привітали вартівці школи та показали екологічну казку «Як козаки Луганщину рятували».

Практичною частиною семінару стала подорож навчально-екологічною стежиною, головною метою якої є виховання екологічно грамотної поведінки людини у природі й поширення знань про природу та людину як невід'ємну частину природного середовища.

Почався маршрут із зупинок, які розташовані на території школи: «Село моє, для мене ти єдине», «Наша школа-наша гордість», де екскурсоводи знайомлять відвідувачів з історією створення рідного краю, школи. В кабінеті історії, де розташована зупинка «Пам'ять про них не померкне», учні з великою повагою і гордістю розповідають про односельців – героїв ВВВ.

Рухаючись стежкою у напрямку річки Сіверський Донець, відвідувачі потрапляють на іншу зупинку, де мають змогу відпочити і прослухати лекцію екскурсоводів «Вода – кров Землі».

Всім відомо, що в нашій місцевості ще збереглись види тварин і рослин, які занесені до Червоної книги Луганської області, тому наступним об'єктом стежини ми обрали саме такі рослини й організували станцію «Рослини, занесені до Червоної книги».

Однією з екологічних проблем нашої місцевості, яка дуже нас турбує, є стан річки, на березі якої розташоване рідне село. Тому розкрити гостроту проблеми, розповісти історію виникнення назви річки ми вирішили на зупинці «Сіверський Донець – краса і гордість нашого краю».

На станції «Мурашки» екскурсоводи намагались донести до відвідувачів інформацію про мурах-санітарів лісу, показати необхідність їхнього існування в природному середовищі.

Рухаючись далі маршрутом стежини всі мали змогу потрапити на зупинку «Царство лікарських рослин», отримати інформацію щодо лікарських властивостей рослин нашої місцевості та скуштувати фіточай.

Останньою зупинкою на території лісової зони є - «Птахи – наші друзі», яку учні школи не лише обладнали інформаційною дошкою, листівками, плакатами, а й самостійно виготовленими годівницями, шпаківнями. Потрапляючи сюди можна годинами насолоджуватись співами птахів, відпочиваючи від щоденного шуму механізмів, створених людиною.

Розвиток здібностей та потреб пізнання природи на стежині здійснюють за допомогою буклетів, плакатів, щитів, оповідань екскурсовода, вікторин, ігор, вмілого планування стежки. Щоб фізична втома не знищила здатності насолоджуватися пейзажем, прагнення до пізнання та сприйняття природи, кожна зупинка в лісовій зоні обладнана місцями для відпочинку.

Інформація, яку так захоплено і переконано розповідали діти, сприймається дорослими особливо гостро. Відвідувачі стежки замислюються над поведінкою в природному оточенні, над тим, чи завжди самі подають належний приклад підростаючому поколінню.

Проведений семінар ще раз довів про необхідністьнавчати дітей відповідально ставитись до навколишнього середовища.

Кiлькiсть переглядiв: 415

Коментарi